Blog Image

Fiskehörnan

Mitt Fiskeliv

Här kan du följa mig i mitt fiske på Öland men även på andra platser.

Bröd!

Bröd Posted on Tue, November 12, 2019 09:10:56

Det skrivs spaltmeter på spaltmeter om fiskeprylar man ska ha med sig på en fisketur men sällan om maten man ska plocka med sig. Givetvis så äter man ju när man är ute på en tur. Eller hur? Tänkte börja med bröd. Mackor, kaffe, Te och varm choklad är ju trots allt standard föda man har med sig i ryggsäcken. Det har jag i alla fall. Enkelt att hafsa ihop innan man åker ut. Om det är något som vi sportfiskare slarvar med så är det maten. Själv så kan jag fiska i stort sett hela dagen och äta upp medhavda maten innan jag åker hem. Faktum är att jag har ändrat rejält mina vanor när jag är ute. Tar mig tid att sitta och äta en stund vilket faktiskt har resulterat i att jag orkar mer, känner mig varmare och dessutom så krokar jag betydligt mer fisk trots att den effektiva fisketiden blir betydligt kortare. Givetvis har det med hjärnan att göra, den får det den behöver för att fungera konstruktivt.

Ett av bröden som jag verkligen vill ha med när jag åker ut är ett Durumbröd. Detta bröd bakar jag själv. Svårt att misslyckas med! God hållbarhet! Blir ett saftigt bröd som passar till det mesta. Utmärkt att frysa in. Enda nackdelen är att brödet kräver en total jästid på 3,5 timmar men å andra sidan så är det verkligen värt det och jag har då inte bråttom.

Detta Durumbröd innehåller endast vatten, vetemjöl, durummjöl, salt och jäst. För att baka ut två limpor eller fyra runda bullar så ser receptet ut så här: 1000g vatten, 1200g vetemjöl special eller vanligt vetemjöl, 300g durummjöl, 30g jäst 40g havssalt. Vill du ha hela processen så flagga här så lägger jag upp den. Jag kommer att återkomma med fler recept på bröd som är bra att ha med ut men även bröd som kan bakas på plats. Receptet har jag tagit från : Bröd från Brunkebergs bageri. Författare Helène Johansson

Bon appètit mina damer och herrar!

/Seppo

Färdiggräddade durumlimpor.
Nygräddat hur gott som helst.Resultat Havsöringsträff 9-10/11

Övrigt Posted on Mon, November 11, 2019 06:31:54

Då var Ölands havsöringträff avklarad för denna gång. Verkar ha varit väldigt svårfiskat denna gång. Nu har jag inte pratat med tävlingsledningen men det verkar ha krokats en hel del besor mindre fisk och givetvis tappad större fisk som sig bör. Det var 33 tappra startande som tog sig ann vädrets makter. Regnet uteblev på lördagen men natten till söndagen drog det över en nordvästan med kulingvarning. Norvästan har aldrig varit bra här på ön. Inte för mig alla fall. Två förhållanden som inte fungerar för mig är en nordvästanvind och fullmåne. Då brukar jag binda flugor och småpula med mina fiskeprylar.

Givetvis så vaskades det fram en en vinnare även denna gång så ett stort, stort grattis till Felipe Galeano som lyckades landa en havsöring på 54,5cm och med en vikt på 1991g. Lagsegern gick till Team Alvedsjö bodar. Du kan läsa mer på www.havsoringoland.se . Nu blir det till att ladda för vårens havsoringcup.

Skitfiske önskas eder mina damer och herrar.

/ Seppo

Givetvis mycket glad vinnare Felipe Galeano som nu får hänga upp det fina vandringspriset på väggen i ett helt år. Härligt! Foto: www.havsoringoland.se


Havsöringträff 9-10 november!

Havsöringsfiske Posted on Mon, November 04, 2019 08:48:12

Nu är det dags igen! För nionde året i rad är det dags för höstens Havsöringträff. Från början kan man säga dvs hösten 2011 var det en test för att se om det fanns något intresse för en hösttävling här på ön. Då var det Kalmar Sportfiskeklubb som höll i trådarna och idag är det Ölands Sportfiskeklubb sedan ett antal år tillbaka som arrangerar denna tävling. Antal tävlande denna höst (2011) var godkänt, ca 50 tävlanden. Den förste som vann denna tävling var Thobias med en finfin havsöring på modiga 1740gr. Som sagt så nu i år går tävlingen av stapeln för nionde året i rad. Nästa år firar denna tävling hela tio år. Spännande!

Tyvärr så kan jag inte av hälsoskäl vara med i år men jag får ladda upp mina batterier och mitt flugförråd för vårens Havsöring Cup. Givetvis kommer jag att följa tävlingen på distans.

Vädret ser ut att vara med nordostliga vindar kring 1-3 m/s (3-5 i byarna), regnskurar på lördagen och på söndagen nordliga vindar kring 1-2 m/s (12)? i byarna). Mulet båda dagar. Nu är det den 4/11 jag tittar på vädret för norra och södra Öland så givetvis kan det förändras en hel del. När det gäller södra Öland så ser lördagen ut att ge en nordostan på 2-4 m/s (3-8 i byarna) och regnskurar på eftermiddagen. Söndagen ger nord 1 m/s och i byarna (10m/s)? Regnskurar på förmiddagen. Mulet både lördag och söndag. Kolla väder appen dagen före så hamnar du på den säkrare sidan när du planerar din tävlingsstrategi.

Skitfiske på eder alla önskas mina damer och herrar.

Glöm inte bort att alla vattendrag är fredade nu på Öland.

Vill du veta mer om helgens havsöringträff så kika in på www.havsoringoland.se

/Seppo

Tävlande börjar samlas innan invägning. Arkivbild!
Glada lagvinnare. Arkivbild!
Våran Alma med sin fina vinnaröring . Arkivbild!
Cykel-Johan drillar en finfin öring. Arkivbild!


Black Martinez

Flugbindning Posted on Thu, October 31, 2019 17:45:08

Efter Lasse Karlsson:s och mitt lilla äventyr till Snärjebäcken och dess feta regnbågar så kan jag bara inte låta bli att binda upp ett antal giftiga flugor för detta utsökta fiske. Jag börjar givetvis med en klassiker såsom Black Martinez. Det poppar upp massor av fina minnen när jag håller denna utsökta nymf/streamer i min hand. En senhöst i Tidan så hände följande: Precis när jag släpper linan för att den ska skjuta ut så ser jag i ögonvrån en gräsandshanne flyga mot linan. Givetvis så slingrar sig linan runt vinge och halls varvid gräsanden bara ökar fart. Bokstavligen så drillar jag en gräsand i luften i några sekunder tills linan går av. Ser fågeln landa ca 50 meter uppströms på en sten mitt i ån. Känner stor oro och undrar hur min Martinez sitter fast på fågeln så jag knallar helt enkelt upp till stenen. Ser att den sitter mitt i bröstet och precis då så ruskar fågeln till och flugan faller ner på stenen. Hårdare än så satt den inte som tur var. Behöver jag nämna att jag hade ett fortsatt finfint fiske med Black Martinez efter denna händelse.

Nu tillhör jag den lyckliga skaran som har i sitt ägo denna eminenta flugbindningsbok Flugbindning på Mitt Sätt författad av Lennart Bergqvist. 90% av flugor jag binder för harr, öring och regnbåge har jag tagit receptet från denna bok.

Skitfiske på eder mina damer och herrar

/Seppo

Jag fick denna Black Martines av Lasse Karlsson vid Snärjebäcken. Hade slut på mina egna.
Receptet är från Lennart Bergqvist:s bok Flugbindning på Mitt Sätt.


Lasse krokar finfin regnbåge!

Övrigt Posted on Sat, October 19, 2019 11:00:28


Spöböj på kvällskvisten!

Övrigt Posted on Fri, October 18, 2019 14:20:45

Brukar skämtsamt säga till min hustru att de enda som ringer mig nuförtiden är fogden och min rehabläkare (strokeläkare). Denna gången när telefonen ringer och jag svarar är det en bekant röst som undrar om jag är sugen på att fiska regnbåge någon dag under veckan. Herre jösses det var säkert minst femton år sedan jag fiskade regnbåge så givetvis svarade jag ja på Lasse K;s fråga. Vid tolvsnåret på torsdagen (läs igår den 17/10) plockade Lasse upp mig och vi styrde kosan mot Snärjebäcken. Måste erkänna att jag fick rota en hel del i förrådet för att hitta alla mina gamla regnbågsflugor. Flugspöt som fick följa med var givetvis mitt gamla cane-spö. Vad annars? Hade även med mitt kolfiber klass 6 ifall något skulle hända med mitt gamla cane-spö.

Väl framme så riggade jag upp mitt cane-spö och Lasse riggade upp sitt smäckra Loop Blue line klass 3-4 med en finfin System2 rulle. Vilket flugspö detta är och vilken rygg den har för att vara klass 3-4. Själv så började jag med en geting och Lasse med en svart nymf som han snabbt kände några dragningar på. Bytte till en Booby och hade ett följe sedan inget. Efter en timme så bestämde vi oss för att ladda batterierna med en fika. Lasse sa att han glömt fikat men jag svarade snabbt och säkert att det gör inget för jag har med mackor så det räcker till oss båda. Så fel jag hade, jag hade oxå glömt fikat hemma. Är detta senil varning på oss båda månne? Som tur så hade jag med mig lite Schweizer nöt så att vi fick i oss lite näring i alla fall.

Började vaka lite bättre nu och Lasse visade mig en gigantisk nymf (stor bäcksländenymf) och undrade vad jag trodde om den. Tja varför inte om du har med ditt lax-spö på 14 fot. Givetvis så knöt Lasse på en mindre svart nymf och det tog inte många kast förrän han drillade en finfin båge på halvtannat kilo. Nu startade ett race som hette duga. Tillsammans så tappade vi nog tiotalet urstarka regnbågar, tafsar small av och landade full pott dvs två fina regnbågar var. Vi hade helt enkelt ett otroligt fiske i Snärjebäcken. Med ett väder som var fantastiskt, inget regn och vindstilla. För att inte tala om miljön. Vi slutade fiska vid femsnåret, ja jag orkar inte mer än typ tre timmars fiske men jag var otroligt nöjd med fisketuren. Tror att Lasse var det oxå. Tänk vad man kan nörda in sig på havsöringsfiske och glömma helt bort hur kul det är med regnbågsfiske. Jag kommer definitivt att fiska regnbåge igen inom en mycket snar framtid det är ett som är säkert

Skitfisk på eder mina damer och herrar.

Lasses feta Bäcksländefluga.
Tur att chokladkakan var med.
Några fina bågar landade. Gav en härlig fight på mitt cane-spö.
Lasse på väg att landa en finfin båge.
Snärjebäcken omges verkligen av en härlig natur.


Spiggflugor!

Flugbindning Posted on Mon, September 16, 2019 08:18:50

Jag har fortfarande störningar efter min stroke jag fick i april detta år. När jag är ute på en flugfisketur så klarar jag av på sin höjd en timme och sen är det bara att vila i två timmar. När jag metar kan jag sitta en hel dag utan problem och det är toppen faktiskt. I stället för att deppa ihop så binder jag lite spiggflugor och tillverkar egna ögon till dessa av lim. Du hittar en filmsnutt hur jag gör lim-ögon under fliken flugbindning och filmen heter Lim-ögon på mitt sätt. Här kommer lite bilder på nytillverkade spiggflugor för hösten/vinterns fiske. Det var faktisk min gode vän Pelle K som döpte dessa flugor till just spiggfluga när han fiskade på Gotland.

Skitfiske önskas mina damer och herrar

Färdiga lim-ögon på förzinkad plåt
Blå Spiggfluga
Orange Spiggfluga
Brun Spiggfluga
Spiggflugor med mina lim-ögon av epoxylim


Den gamla vadarstaven!

Övrigt Posted on Fri, August 16, 2019 10:51:04

Det är nog trettio år sedan som jag hittade en pinne efter strandkanten vid en å som heter Råndan (Härjedalen, biflöde till Ljusnan) som föll mig i smaken och som jag dessutom släpade med hem. Torkade den och snidade ihop till en vadarstav. Sedan har den följt mig i mitt bagage helt oanvänt tills nu. Jag kan erkänna att när jag haft en strulig vadning bland stenbumlingar så har jag svurit för mig själv att jag har varit dum nog och inte haft med vadarstaven. Men nu minsann efter att jag fick min stroke så kommer den att vara med. Jag har piffat upp den med fernissa och graverat in ett måttband så att jag lätt kan se om havsöringen håller måttet. Ibland så funderar jag på om jag innerst inne redan 1989 visste att jag verkligen kommer att behöva en vadarstav sommaren 2019?
Under denna resa till Råndan hade jag verkligen en rejäl närkontakt med en björn men det är en helt annan historia som jag kanske återkommer om senare.
Skitfiske på eder mina damer och herrar

/Seppo

Nyfernissad och graverad vadarstav från Råndan
Känns verkligen tryggt och säker att vada runt med min stavNext »