Såg Niclas.S bilder från norra ön så jag var bara tvungen att åka ut och blöta flugan,även om vindarna var helt fel. Kanske så fiskade jag effektivt i 50 minuter och varken kände eller såg något. När jag står där i egna tankar samtidigt som jag lutar mig mot en mur så slår det mig. Detta är ju Karl X Mur. Här kommer lite historia om denna mur för den som är intresserad.

Karl X Gustav blev krönt till kung 1654, han var intresserad av jordbruk och jakt. På 1500-talet hade en annan kung, Johan III hämtat hem dovhjortar från England och hela Öland var en under 1600-talet en kunglig jaktpark. Ingen annan fick jaga hjortarna på ön.

Hjortarna hade dock förökat sig och ställde till med bekymmer för bönderna. Bland annat åt de upp grödorna på åkern. Karl X Gustav såg problemet och kom året innan sin kröning på en lösning. Genom att bygga en mur (som på samma gång markerade gränsen för Ottenby kungsgård) skulle ha stänga inne hjortarna. Bönderna var de som fick göra jobbet och muren hjälpte inte mot djuren som lätt kunde hoppa över. Det ända som hände var att böndernas djur inte längre kunde gå på kungsgårdens mark. Idag står muren kvar som ett minne och en tydlig maktsymbol.

På platsen finns en informationsskylt från Länsstyrelsen och i området finns även annat intrassant att titta på. Exempelvis Långe Jan och Kungsstenarna. Dessa är utmärkta på länsstyrelsens karta.

Källa/ läs mer: Länsstyrelsen Kalmar län

Tänk vilket arbete bönderna gjorde kring denna mur, undrar hur många stenar det är? hur lång tid tog det? osv. Även om fisket inte fungerar så finns det alltid något att se här på Öland. Därför mina damer och herrar så älskar jag denna fantastiska ö.