Startade första dagen på år 2019 med surfcasting här på ön. Vad är nu surfcasting för typ av fiske? Nu vill jag här nämna att jag är nybörjare på detta med surfcasting men jag ska försöka förklara så gott det går om vad det handlar om. I stort sett så handlar det om bottenmete på distans. Med distans så är det kastlängder på 100 meter upp till 200 meter, ja det finns dom som har kastat över 300 meter. Kastspöna ligger i längder på 3 till 5 meter. Dessa spön är rena kastmaskiner och klara av beten från 100g till 350gram eller mer. Dessa spön jobbar bäst från 100gram i kastvikt. Rullarna är kraftiga och finns både som haspel och multiplikator. Sänken finns i massa olika typer och vikter.
Mitt surfacasting spö heter Nemesis, tre delat och är på 14 fot dvs 4,2 meter. Klarar vikter mellan 100-200 gram. Som rulle så har jag en gammal haspelrulle Spinit 6300. Denna rulle är ca 45 år gammal. Inte optimal men fungerar bra samt att den håller eftersom allt i rullen är i metall. Som chocklina har jag 0,60 mm nylon och som huvudlina på ca 300 meter har jag 0,40 mm nylon men kommer att byta till 0,25 mm.

Jag har fiskat eller snarare tränat med Nemesis totalt sex fisketurer såhär långt. Fisk som jag fått under dessa pass är skrubbor, sill, sej, makrill, torsk och havsöring. Hela åtta stycken öringar faktiskt varav sex här på ön. Jag kommer att lägga upp mina fisketurer gällande surfcasting löpande på denna blogg. Jag kommer att gå mer in på detaljer gällande beten, krok, linor, rullar, taktik eller när jag lyckas eller misslyckas och framför allt hur jag kommer att utvecklas som surfmetare/ kastare. Ska verkligen bli ett spännande surffiske år.

Önskar dig god fortsättning och ett härligt skitfiske år.

/Seppo


Såhär kan det se ut när allt är uppriggat. Nemesis i mitten.


Feederspön på 11 fot ser klena ut mot kastmaskinen Nemesis i mitten.


Här har jag tacklat en ettans krok med Bläckfisk och sill som jag lindat ihop med tunn gummitråd. Detta bete har gett mig 8 öringar såhär långt.