Året var 1973 hos min morfar och mormor i Finland. Vid modiga tolv år som jag var på den tiden blev jag överlycklig när morfar Kalle kom till mig och sa att i morgon bitti klockan fyra så ska vi åka till sjön Jorva och vittja mina mjärdar som jag har där. Till sjön Jorva kunde man inte åka med bil utan det fick ske med båt. Det tog ett antal timmar att komma fram för man var dessutom tvungen att passera sju mindre grunda forsar/strömmar innan man nådde fram till sjön. Ibland var ån för låg så då fick man gå ett antal kilometer. Gissa om det var ett äventyr för en fisketokig tolvåring. Märkliga i kråksången var att i dessa mindre forsar/strömmar så fanns det gott om både fin harr och öring men dessa brydde sig inte min morfar om utan han ville bara ha gädda och abborre. Jag fick alltid ta hand om fisket gällande harr ochöring. Harr och öringsfisket skedde alltid på vägen hem till min stora glädje. Utrustningen jag hade var en Abumatik 145 laddad med 0,35mm Abulon och ett ABU- glasfiberspö som jag glömt namnet på.

Jag fiskade uteslutande med en meppsspinnare i mässing med svarta prickar. Storleken på den var nummer tre. Jag fick fina harrar, öringar, abborrar och gäddor med meppsen. Absolut minfavorit fortfarande idag. Mången brytpinne gick det i morfars gamla utombordare Mc Culloch. Det gjorde inget för morfar hade alltid en påse med brytpinnar. Man ska inte åka ut på fisketur naken sa han alltid.

Vad fanken har det här med gravad abborre att göra tänker du säkert nu? För mig har det det faktiskt för när vi kom hem på natten så rensade och fjällade min morfar gäddorna och abborrarna men även en och annan större mört. Harrarna och öringarna fick jag rensa för dessa skulle stekas och inget annat. Gäddorna skar han i lagom stor bitar och abborrarna fick vara som dom var för här skulle det gravas. En tioliters hink hämtades, i med fisken varvat med en saltsockerblandning och överst en tallrik med en stor sten på sedan släpade jag den till morfars gamla jordkällare. Inget mankelimang eller finlir här inte,salt och socker, pang på rödbetan bara. Efter några dagar så tog man en

fiskbit skölde av den lite i vatten och skar av en bit med kniven. Som tilltugg hade man ett typiskt finskt ugnsbakad mörkt bröd av min mormor. Brödet var stenhård men så otroligt gott tillsammans med den gravade abborren eller gäddan.Behöver jag säga att vi hade äkta smör till brödet? Starka härliga minnen måste jag säga och många Jorvaturer blev det tillsammans med morfar innan han valde en annan fiskeplats som jag inte fysiskt kan följa med till.

Mitt recept för gravad abborre på morfars vis är helt enkelt en hink (helst blå) med rensad och fjällad abborre, 4 dl salt och 4 dl socker. Thats it! Njae så enkelt ska du inte få det även om det fungerar alldeles utmärkt även idag. Här kommer i alla fall ett annat utsökt recept på gravad abborre.

När jag fiskar abborre så nyttjar jag ett eget påhittat fönsteruttag. Abborrar som ligger kring ca 250-500gram tar jag med mig hem. För min familj brukar ett tiotal räcka bra. Resten åker tillbaka i sjön stor som liten. Stora fotas och vägs först givetvis innan retur. Fisken rensas och sedan in i frysen i minst två dygn oavsett vad jag ska göra med dem. Mycket viktigt! Hela receptet hittar du under fliken Recept.