Sitter och småpular med mina laxrullar, linor och spön. Förra årets laxfiske gick totalt i stå som du säkert känner till. I år får det bli ett nytt försök och det är Rönneå som ligger i kikarsiktet. Varför just Rönneå undrar säkert du. Jo den ligger ett stenkast från mitt boende när jag jobbar i Skåne och ån verkar se mycket naturskön ut vilket jag värdesätter mycket högt. Även att kroka en lax verkar inte vara en helt omöjlig uppgift heller. Har aldrig fiskat där så det ska bli mycket spännande.

Lite fakta om Rönneå:

Ån upprinner från Ringsjön mitt i Skåne. Flyter nordväst och mynnar ut i Skälderviken i Ängelholm. 83 km lång. Medelvattenföringen ligger på 22 m³/s. Åns avrinningsområde är på 1900 km², varav Ringsjöarna med tillrinningsområde upptar ca 20 %. De största biflödena är Rössjöholmsån, Pinnån, Bäljane å, Klövabäcken, Snällerödsån, Ybbarpsån, Kägleån.

På sträckan från havet upp till Klippan är fisket efter lax och havsöring det mest populära och har blivit mycket bra sedan 1990 talet pga fiskevårdsåtgärder pådrivna av lokala fiskeklubbar med stöd från Länsstyrelsen i Skåne. Vid Klippan, stoppas all vandringsfisk av vandringshindret Stackarpsdammen. Sträckorna mellan denna damm och till Ringsjönhåller bestånd av bl.a ål, abborre, gädda, öring, mört, braxen m.fl.

Laxen i Rönneå stiger normalt mycket tidig. Storlaxen börjar vanligtvis stiga redan i slutet av mars, därefter följer stigningar av mellanstor lax i april till maj och smålaxen (grils) kommer runt midsommar. Havsöringen börjar vanligtvis sin stigning i månadsskiftet juni/juli och men mest öring stiger normalt augusti-sept. OBS Källa/Information är hämtad från Cinclus C Sportfiskeguide.se

Återkommer med rapport.

/Seppo

Lite småmysigt att pula med laxprylarna.
Nya öglor som ska monteras på linan.
Färdigt!
Borde byta spöringarna. Gillar inte keramiska ringar.
Blöter nog dessa flugor till att börja med.
Inspiration mycket viktigt så att man är rejält taggad.