Då har jag gjort en första runda för att ”prova på” mina nya skjutlinor. Det blev ett pass på ca två timmar i ett ganska så väl kylslaget väder. Temperaturen låg kring nollan på morgonkvisten och steg väl efter ett par timmar till modiga fyra grader skulle jag tro. Kände att jag var tvungen att använda handskar med latexöverdrag. Måste säga att det var en lite halare historia än vad jag är van vid och givetvis kändes det ovant att hantera en tunn skjutlina i förhållande till en runningline som är en smula tjockare. Måste säga att det var väldigt lätt att kasta långt och en smula för hårt till att börja med. Det ryckte till rejält i flugspöt när jag släppte ut linan så jag fick lugna ner mig en hel del. Efter en stund så började kasten flyta på lite bättre utan några större ryck i flugspöt.

När jag drog ut en ansenlig mängd skjutlina i linkorgen märkte jag att det var mycket minne kvar dvs linan rullade sig och helt enkelt gled av linkorgen och hamnade i vattnet. Nu vet inte jag om det var kylan som bevarade minnet eller om det helt enkelt ska vara så. Det märkliga i kråksången var att när kastet gick ut så trasslade inte skjutlinan in sig utan bara sträckte fint ut precis som om det inte fanns något minne kvar. Jag trodde verkligen att detta trassel skulle bli ett stort problem men glädjande nog icke. Tyvärr så kände jag ingen öring under denna runda men det kommer vad det lider.

Under denna men ack korta testrunda så hade jag mitt långkastande Fenwick Silver Wings 9,6 fot klass 8. Klumplinan var en Coastal intermediate lång klump i klass 7. Skjutlinan en Compline 25 lbs från Guideline. Egentligen det enda som riktigt irriterade mig var rasslet av ögleskarven mellan klumplina och skjutlina innan jag fick ut hela klumpen före kast. Måste se om jag kan få ihop det bättre eller snarare en mycket mjukare övergång. Jag vill trots allt ha en ögla i skarven så att jag smidigt kan byta klump efter behov.

Jag kommer att återkomma gällande detta ämne det ett som är säkert. Två timmars test är ju faktisk på tok för lite men en början är det ju i alla fall. Testet jag gjorde var efter Öresundskusten.

Skitfiske på eder mina damer och herrar!

Mitt långkastande Fenwick flugspö med en riggad Albymink.
Här ser du skarven mellan klump och skjutlina som rejält irriterade mig.
Kraftigt minne på skjutlinan men trasslade aldrig trots detta. Imponerande!
Härligt väder var det i alla fall efter kusten i Öresund denna dag.